Na naszym blogu pojawiły się już informacje na temat niemieckiej kuchni, teraz pora na przedstawienie Wam najsmaczniejszych niemieckich ciast i deserów:
- Schwarzwälder Kirschtorte
Tort szwarcwaldzki – czyli przepyszny i bardzo elegancki tort z wiśniami na bazie czekoladowego ciasta biszkoptowego, przekładany bitą śmietaną. Jest to znane na całym świecie, jedno najpopularniejszych ciast niemieckich. Bardzo często zdobi stoły na weselach lub bardzo wystawnych przyjęciach.
- Germknödel
To bardzo puszysty rodzaj okrągłej kluski, której głównym składnikiem jest ciasto drożdżowe oraz śliwka.
To bardzo smaczna i sycąca propozycje na posiłek. Knedle posmakują nie tylko dorosłym ale przede wszystkim najmłodszym.
Danie to podaje się zazwyczaj z sosem waniliowym lub topionym masłem
z mieszanką maku i cukru pudru.
- Berliner Luft
To nic innego jak krem z żółtek, ubitego białka, cukru i żelatyny. W niektórych przepisach dodaje się jeszcze do niego białe wino. Krem tężeje zazwyczaj
w foremkach i podawany jest z sosem malinowym. Nazwa Berliner Luft („berlińskie powietrze”) pochodzi zapewne od delikatności i puszystości kremu.
- Sanddorntorte
Kolejna propozycja pysznego choć nietypowego tortu. Dlaczego nietypowego ? Bowiem jest on przygotowywany przede wszystkim z dwóch niezbyt oczywistych składników, którymi są: sok
z rokitnika oraz masa nugatowa.
- Bienenstich
Deser ten należy do klasyków wśród niemieckich wypieków. Ciasto drożdżowe pokryte jest pyszną, skarmelizowaną polewą migdałowo-miodową i przełożone delikatną masą budyniową.
Czy któreś ciasto zainteresowało Was szczególnie ?
Koniecznie sprawdźcie wszystkie przepisy – uwierzcie nam, że warto.
SMACZNEGO !
Źródła:
http://jezykowyprecel.pl/2016/01/niemieckie-desery-i-ciasta/